Hèctor Parra és pensionnaire de l'Acadèmia de França a Roma / Vil·la Mèdici 2021-22.

Nascut a Barcelona el 1976 i resident a Paris des del 2002, va fer els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona (composició amb Carles Guinovart i David Padrós, piano amb Maria Jesús Crespo), a Ginebra amb Michael Jarrell i a l’IRCAM amb Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Philippe Leroux i Philippe Manoury, entre d’altres. Del 2013 al 2017 ha estat el professor de Composició del curs internacional de composició de l’IRCAM-Centre Pompidou i del 2005 al 2012 ha ocupat la Cátedra de Composició Electroacústica del Conservatori Superior d’Aragó. Compositor resident al Conservatori Superior de Música de Lyon durant el curs 2004-2005, el 2005 obté el Màster en Estètica i Tecnologia de les Arts per la Universitat de París VIII sota la direcció d’Horacio Vaggione.

Premi Nacional de Cultura 2017 de la Generalitat de Catalunya, el 2011 rep el Premi de Composició de la Fundació Ernst von Siemens (Alemanya). Li han estat atorgats també el Donald Aird Memorial International Composition Prize 2007 de San Francisco (USA), el Premi Tendències 2009 del diari El Mundo, el Premi Impuls Graz 2008 (Àustria), el premi Tremplin 2005 l'Ensemble Intercontemporain (França ) i el Premi de Composició Musical de l'INAEM/Colegio de Espanya de París 2002 (França/Espanya).

Ha rebut més de vuitanta encàrrecs procedents de molts diversos països i institucions com l'Estat Francès, la Ciutat de Múnic per a la seva Biennal d'Òpera, Musée du Louvre, l'Òpera de Flandes, l'Òpera de Nuremberg, l'IRCAM-Centre Pompidou, Radio France, l'Acadèmia de les Arts de Berlín, West Deutsch Rundfunk, la SWR, la Filharmònica de Colònia, la Ruhrtriennale, la Biennal de Lyon, el Klangforum Wien, l'Ensemble Intercontemporain, el Ministeri de Cultura, l’Auditori de Barcelona, el CNDM, l'ONE, la Setmana de Música Religiosa de Cuenca, ​​el Festival Musica de Strasbourg, la Société H. Selmer, etc.

Compositor amb una especial dedicació al gènere dramàtic, ha estrenat amb gran èxit de públic i de crítica sis òperes i projectes escènics, entre ells Les Bienveillantes (2019), sobre la novel·la epònima de Jonathan Littell, amb llibret de Händl Klaus i posada en escena de Calixto Bieito: “L'òpera més important del Segle XXI” (La Vanguardia), “Una partitura grandiosa i estimulant” (BRF Nachrichten), “Una música molt expressiva, magistralment orquestrada” (Neue Zurcher Zeitung), “Una partitura colossal, d'una gran força dramàtica” (El Mundo), “Immensament poderosa, extremadament intel·ligent” (Deutschlandfunk), “Una experiència límit” (Crescendo Magazine).

Wilde (2015) s'estrena al Schwetzinger Festpiele, amb llibret de Händl Klaus i direcció escènica de Calixto Bieito: “Una obra mestra” (Süddeutsche Zeitung), “Extraordinària” (Frankfurter Allgemeine Zeitung), “Impressionant” (Mannheimer Morgen). Das geopferte Leben (2013-14) s’estrena a la Biennal de Munic 2014, amb llibret Marie NDiaye (Premi Goncourt 2009) i direcció escènica de Vera Nemirova: “Realment sensacional” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) “Una síntesi miraculosa” (Süddeutsche Zeitung), “Una experiència d’escolta emocionant” (Die Welt), “Una obra mestra” (Salzburger Nachrichten). Das geopferte Leben és nominada per la prestigiosa revista alemanya Opernwelt com a una de les millors estrenes de l'any. Te craindre en ton absence (2012-13), també amb llibret Marie NDiaye i posada en escena de Georges Lavaudant s'estrena al Théâtre des Bouffes du Nord a París i al Festival Musica d'Estrasburg: “Una autèntica obra mestra” (Resmusica), “Excel·lent” (Süddeutsche Zeitung), “Arriba fins el més íntim de l'espectador” (Scherzo). El 2009 l’Ensemble Intercontemporain i l'IRCAM estrenen Hypermusic Prologue al Centre Pompidou, amb llibret de la reconeguda física teòrica Lisa Randall i escenografia de Matthew Ritchie, i al febrer de 2016 s'estrena a la Staatsoper de Berlín la nova posada en escena del seu teatre musical Zangezi (2007), estrenat al Teatre Albéniz de Madrid en ocasió de Operadehoy 2007.

La Tokyo Philharmonic Orchestra, Stuttgart Radio Symphony Orchestra SWR, Gürzenich Orchester Köln, Orquestra Nacional d'Espanya (ONE), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Brussels Philharmonic, Freiburger Barockorchester, Concerto Köln, BBC Scottish Symphony Orchestra entre d'altres orquestres, han interpretat la seva obra en molts dels principals festivals internacionals, com el de Luzern, Warsaw Autumn, Donaueschingen, Vienna Konzerhaus, Philharmonie de Paris, Guggenheim de Nova York, Wien Modern, Auditori Nacional de Música de Madrid, Auditori de Barcelona, ​​Amsterdam Muziekgebouw , Philharmonie Luxembourg, Gran Teatre del Liceu, Stuttgart Opera House, Sant Francisco Arts Festival, Tokio Suntory Hall, etc.

Hèctor Parra ha estat compositor resident del Huddersfield Contemporary Music Festival 2013, el més important del Regne Unit en el seu camp, del Schwetzinger SWR Festspiele 2015, així com a l'Auditori de Barcelona 2015-2017, al Palau de la Música Catalana 2015-16 i de l'Orchestre National de Lille (2016-2018).

La seva música està publicada per Durand / Universal Music Publishing Classical (Paris) i per l'Editorial Tritó (Barcelona). Els seus trios i peces de cambra han estat enregistrats per l'ensemble Recherche pel segell KAIROS. La seva òpera de cambra Hypermusic Prologue ha estat gravada per l'Ensemble Intercontemporain, també per al segell KAIROS. El 2012 Col·legno i la Fundació Ernst von Siemens publiquen el seu quart CD monogràfic, Caressant l'horizon.